Меню

idr311За шести пореден път Институтът по декоративни растения-София отбеляза традиционния си празник „Цветята - символ на пролетта и красотата” в двора на института.

Знанията в областта на декоративните растения, като част от структурата на Селскостопанска академия се унаследяват, като добри производствени практики и усъвършенстват през поколенията, затова са истински практическо богатство. Това заяви председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Иван Пачев по време на празника на Института по декоративни растения. Проф. Пачев пожела на всички присъстващи здраве, лично щастие, творческо дълголетие и успехи!

“ИДР-София е единственото научно звено у нас, специализирано в областта на цветарството”, подчерта директорът на института проф. д-р Бистра Атанасова. Само за последните 10 години са създадени 19 сорта цветя и са разработени 6 технологии, от които четири за отглеждане на карамфил, лилиум, гладиол и гипсофила и две за защитени от изчезване видове с декоративен ефект - змийска трева и гърлица. Тя посочи, че експерименталните разработки на учените се внедряват в практиката и експериментално-производствената база на института.

В института се поддържа, обновява и съхранява богат генофонд от декоративни растения за опазване на биоразнообразието и за селекционни цели. Поддържат се 12 колекции от декоративни видове, сортове и хибридни форми, наброяващи общо 1450 образци, от които 1250 в in vivo колекции и 195 in vitro образци в т.ч. 14 защитени диви видове, включени в Червената книга на РБългария.
Създадените в института сортове се размножават и реализират на пазара, както и разработените нови технологии. Институтът предлага семена, посадъчен материал и отрязан цвят от едногодишни и многогодишни видове, саксийни цветя (цъфтящи и листнодекоративни) и здрав, автентичен in vitro посадъчен материал, произведен в Научно-производствената лаборатория по тъканни култури.
ИДР сключва договори за оздравяване и микроразмножаване на цветни култури, провежда семинари и курсове за обучение на цветопроизводители и любители на цветя, организира открити дни свързани с технологичните аспекти при отглеждане на декоративните видове, предоставя консултански услуги и други.

idr1

idr2

Антикорупция

Изпращайте сигналите с повече данни, а по възможност и доказателства за откритите нередности. Анонимността е гарантирана!