Меню

IMG 4755Институтът по земеделие – Кюстендил представи 120 ябълкови сорта и хибрида

 

За 10-ти пореден път се проведе „Празник на плодородието” в град Кюстендил Той е наследство от Първия национален овощарски конкурс от 1896 г. и е единствен по рода си в страната. „Празникът на плодородието” се провежда в продължение на два есенни дни, организиран от Община Кюстендил и Институт по земеделие – Кюстендил, в които се представя изобилието и плодородието на Кюстендилския край.
Институт по земеделие – Кюстендил представи 120 ябълкови сорта и хибрида. Акцента на изложбата бяха сортове показали през изтеклата година добра устойчивост към стресови биотични и абиотични фактори. На 10 от тях гл. ас. д-р С. Димитрова представи кратко описание от трибуната пред общината.

На традиционния фестивал със свои изложбени щандове участваха множество читалища, организации, земеделски производители и занаятчии от района на Кюстендил. Гости на празника бяха зам.-председателя на Селскостопанска академия проф. д-р Мая Игнатова и доц. д-р Здравка Петкова главен научен секретар на ССА. Богатата изложба, аранжираните с красота и естетика щандове, както и хубавото време подтикнаха много жители и гости на града да посетят събитието.
Интересът към щанда на института бе много голям. На разположение на посетителите бяха всички научни работници от Института, които отговаряха на запитванията на посетители на празника. Имаше въпроси за новите сортове на Института – Елегия, Бесапара, Марлена, Мартиника, Горана и Сияна. Земеделските производители и любители фермери се интересуваха от правилното вземане на технологични решения при отглеждането на ябълката.
Програмата на празника включваше редица забавни и интересни конкурси за най-едър плод, за най-атрактивен плод или зеленчук и най- добре аранжиран щанд. Председател на комисията бе изпълняващият длъжността директор на Институт по земеделие – Кюстендил доц. д-р И. Кришкова. Победителите в отделните конкурси получиха грамоти и награди осигурени от Община Кюстендил.

IMG 4738

IMG 4722

IMG 4777

IMG 4790

IMG 4733

Антикорупция

Изпращайте сигналите с повече данни, а по възможност и доказателства за откритите нередности. Анонимността е гарантирана!