Меню

ИЗС „Образцов чифлик“ – Русе представи нови сортове лози

IZS1В Институт по земеделие и семезнание „Образцов чифлик”- Русе се проведе традиционният Открит ден на лозата, на който бяха представени сортовете лози, създадени от учените в Института и новите винени сортове, признати от ИАСАС през тази година.
Празникът беше открит от директора на Института доц. д-р Галина Дякова - селекционер по лозата, която направи презентация на тема „Сортовете, създадени в ИЗС- Русе - фактор за изпълнението на националната програма за насърчаване на производството на десертно грозде в България”. Доц. д-р Дякова изтъкна, че селекционерите имат основание да считат, че новите им сортове ще се наложат успешно на пазара. „В настоящия момент основен приоритет при селекцията на лозата е създаването на екологично-пластични, устойчиви на студ и болести сортове, с високи технологични качества, отговарящи на изискванията на ЕС“, допълни доц.д-р Дякова.
През месец октомври и ноември ИЗС -Русе ще предлага сертифициран лозов посадъчен материал от десертни семенни и безсеменни сортове лози и два нови винени сорта „Мискет викинг” и „Кристален”.
Бяха представени и семената от полски култури, които Институтът предлага в предстоящата сеитбена кампания-пшеница сортове „Венка 1” и „Дунавия”; овес „Алекси”; Люцерна „Приста 5”, „Приста 3”, „ Роли”; Фий „Образец 666”, грах „ Русе 1”.
Събитието приключи с дегустация на над 15 сорта грозде и стафиди.
Присъстваха производители, представители от различни фирми и институции в страната, производители на лозов посадъчен материал и всички, проявяващи интерес към сортовете на учените от Института.

izs3

izs2

Антикорупция

Изпращайте сигналите с повече данни, а по възможност и доказателства за откритите нередности. Анонимността е гарантирана!