Меню

IMG 1660 1На 5 юни в Институт по земеделие – Карнобат се проведе oткрит ден. Той премина под мотото „Иновации в земеделието“. Форумът бе организиран от Селскостопанска академия – София и Институт по земеделие – Карнобат.
Откритият ден имаше за цел да се представят нови и утвърдени сортове ечемик, овес и пшеница на Института, от които през 2018 година ще бъдат предложени на пазара елитни категории висококачествени семена.
Директорът на института проф. д-р Драгомир Вълчев с кратко приветствие откри тържественото събитие. „Тази година имаме признати три нови сорта ечемик – зимен фуражен ечемик сорт „Ахинора“ и два пролетни сорта ечемик – „Савелия“ и „Денис“, от които ще разполагаме със семена през следващите 2 години. Освен това от няколко години в Турция се изпитват наши сортове ечемик, които успешно бяха регистрирани в националната им сортова листа, а това е едно голямо постижение за Института“.
Проф. д-р Мая Игнатова, зам.-председател на ССА от името на Академията поздрави всички присъстващи.
В залата имаше представители на 12 фирми, директни вносители и производители на торове, препарати, селскостопанска техника и консултански услуги в сферата на земеделието. Част от фирмите промотираха своите продукти и услуги пред гостите от страната и чужбина – земеделски производители, представители на кооперации и частни фермери. От името на фирма Тарар ун, бе връчен и плакет за регистрирания през тази година ечемик сорт Ситара в националната листа на Република Турция.
Проф. д-р Дарина Вълчева презентира основните характеристики на сортовете включени в продуктовата листа на института и техните предимства, с цел да бъдат улеснени фермерите в подбора на сорт и в закупуването на категории семена.
В Открития ден бе включена и обиколка на опитните полета на Института, където на фермерите от страната и чужбина бяха демонстрирани сортовете ечемик, овес и пшеница, иновативни подходи в технологията на тяхното отглеждане, ефектът от комбинациите на препарати за растителна защита и торове.

IMG 5283 1

IMG 5204 1

IMG 5302 1

IMG 1548 1

Антикорупция

Изпращайте сигналите с повече данни, а по възможност и доказателства за откритите нередности. Анонимността е гарантирана!