Меню

34466924 2060704280884249 6651048224142393344 n3 Института към Селскостопанска академия участват в първото изложение "Международните дни на полето 2018". Изложението бе открито днес и ще продължи до 7 юни на учебно-опитното поле на Аграрен университет - Пловдив.

"Надявам се изложението Международни дни на полето да стане традиция." Това заяви председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов по време на откриването на изложението. Той отбеляза, че в Пловдив се намира не само водещият в образователно отношение Аграрен университет, но и редица научни институти към Селскостопанска академия - Институт по зеленчукови култури - Марица, Институт за изследване и развитие на храните, Институт по растителни генетични ресурси "Константин Малков"- Садово, Институт по рибарство и аквакултури и Институт по овощарство. Наблизо е Институтът по розата и етерично-маслените култури -Казанлък и Институтът по полски култури - Чирпан.

Посетителите могат да разгледат демонстрационни полета на научните институти и да получат консултации от учените по съответните земеделски култури.
Институтът по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ – Садово представя на Международните дни на полето перспективни земеделски култури. Този път акцентът в „Демонстрационното поле“ не е поставен върху най-добрите зърнено-житни сортове, а е фокусиран на някои алтернативни култури, които са доходоносни и напоследък много търсени от фермерите у нас и в чужбина: фъстъци сорт "Орфей" и "Цветелина", фуражен грах "Мир", сусам сорт "Невена" и тревистото растение "Фацелия".

Институтът по розата и етерично-маслените култури представя образци от някои ароматни и медицински растения:

1. Маслодайна роза – нейните цветове се използват за производство на розово масло. От сухите цветове се получава розов конкрет, абсолю и розова вода.
2. Лавандула – цветът се използва за лавандулово масло, конкрет, лавандулов спирт идруги продукти.
3. Мента – от ментата се произвежда висококачествено етерично масло и сух ментов лист. От нея се получава масло с характерен аромат, което се използва в козметичната, тютюневата и хранително-вкусовата промишленост.
4. Салвия – отглежда се заради съцветията, от които се получава етерично масло със силен и приятен аромат. Тя е добро, медоносно растение. Отпадъците след преработка на салвията – отделянето на етеричното масло, са ценна храна за животните, тъй като са богати на хранителни вещества.
5. Ехинацея – ехинацеята се използва в медицината. Тя има имунно стимулиращо действие. Някои медекаменти, в състава на които има ехинацея се използват за лечение на вирусни и простудни заболявания.
6. Хизоп – отглежда се за производство на етерично масло, което се съдържа главно в цветовете му. Надземната цъфтяща част се използва за получаване на етерично масло и конкрет в медицината.
7. Маточина – използва се като дрога и за получаване на етерично масло. Използваемата част са листата и стеблото. Те съдържат етерично масло с лимонен аромат. Най-голямо количество етерично масло се съдържа по време на цъфтежа.
8. Градински чай – използва се като лечебно средство, подправка и за получаване на етерично масло с приложение в парфюмерията и козметиката.
Учените от Института по зеленчуковите култури - Марица показват на полето два сорта пипер- Ивайловка капия и Джулюнсла Шипка, краставици - Тони Ф1 и Мерсия Ф1, градински фасул -Европа и Тангра и зеле сорт "Пълдинер".

 

34596464 2060704304217580 3451013708463996928 n

 

34321047 2060704447550899 5443670567196557312 n 

34687274 2060704407550903 1556732302552203264 n

34394234 2060704300884247 8180126331787280384 n

34464244 2060704414217569 8178578936674910208 n

34481832 2060704387550905 5054210397448437760 n

34483227 2060704420884235 945057207878156288 n

 

 

 

34455622 2060704290884248 4524623908896243712 n

Антикорупция

Изпращайте сигналите с повече данни, а по възможност и доказателства за откритите нередности. Анонимността е гарантирана!