Меню

btf1Министрите Румен Порожанов и Ахмет Факъбаба подписаха декларация за сътрудничество в сферата на науката

Ускорен план за действие ще регламентира вноса и износа на земеделски продукти и месо между България и Турция. Затова се разбраха министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и неговият турски колега Ахмет Ешреф Факъбаба.Министър Порожанов подчерта, че планът трябва да доведе до бързи резултати в сферите, където има вече постигнати принципни договорки.
По отношение на науката министър Порожанов заяви - „От много години в областта на науката съществува сътрудничество между двете страни, но то трябва да бъде засилено. Новите предизвикателства, като климатичните промени и болестите по растенията и животните налагат още по-високо ниво на взаимодействие“.
„Вместо да търсим месо от далечни страни, за мен като министър е важно да имаме възможност да купуваме от нашите съседи, когато има наличност“, заяви от своя страна министър Ахмет Факъбаба. „Срещите ни през последните месеци са ярък пример за добросъседство. Надявам се потенциалът в търговията в областта на земеделието и животновъдството между България и Турция да се развива и увеличава“ подчерта още Факъбаба.
Двамата министри откриха бизнес агрофорум, в който се включиха над 500 български и турски бизнесмени.
Модератор на форума беше председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов, който изнесе и презентация на тема „Аграрният отрасъл в икономиката на България“. В доклада си проф. Николов направи ретроспекция на възможностите за инвестиции в България, производството и търговията с аграрни продукти, търговските взаимоотношенията между България и Турция, в областта на земеделието.
В доклада беше акцентирано на възможностите на Селскостопанска академия и по – специално на българските сортове, разработени от учените на Академията, и вписани в официалната сортова листа на Турция, като сортовете пшеница: „Аглика“ и „Галатея“ на „Добруджански земеделски институт, на Института по растителни генетични ресурси Садово – сортовете пшеница: „Садово 1″, „Момчил“, „Катя“, „Юнак“, „Гея 1″, „Царевец; на Института по земеделие и семезнание Образцов чифллик – сорт пшеница „Венка“; на Института по полските култури Чирпан– сорт твърда пшеница “Виктория”; на Института по царевицата в Кнежа- хибридите Кн 442, Кн 613, Кн 614, Кн М625, Кн 683А; използваните сортове лавандула на Института по розата и етерично- маслените култури в Казанлък.

btf2

Антикорупция

Изпращайте сигналите с повече данни, а по възможност и доказателства за откритите нередности. Анонимността е гарантирана!