Меню

IMG 5277На 27 до 28 октомври в Земеделския институт - Стара Загора се проведе Седмото национално изложение на породата Ил дьо Франс. Събитието преплете практика и наука в едно.
Животновъдният форум за качествена селекция се организира от Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс, а Земеделският институт в Стара Загора е домакин за трета поредна година. В рамките на два дни, от 27 до 28 октомври, фермери, селекционери, учени, бизнес и приятели на сектора станаха свидетел на поредното напомняне затова, че качествена селекция в България има.
„Самото ваше участие е достатъчен знак за нас, че вие проявявате интерес към породата и организацията, че ни подкрепяте и това, че сте тук, ни прави щастливи“. С тези думи д-р Евгения Ачкаканова откри изложението.
„Когато фермерите имат желание да работят с една порода, те са обединени в организация, не затова, че трябва да „усвоят“ някаква субсидия, а защото знаят какво искат да постигнат. Начинът за успех е само един - когато има симбиоза между това, което искат фермерите и когато потърсят тези, които разбират и знаят как да го направят - учените“, заяви председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов.
В рамките на събитието бяха отличени най-добрите животни, разделени по категории: за мъжки разплодник, за овце-майки, за мъжки шилета, за женски шилета. Пет ферми пък получиха награда за водене на високо ниво на селекция, а всички участници си тръгнаха с почетна грамота.
Гост на проявата бе Жан Франсоа Бомон от френската асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс, с която българската организация работи още от самото й учредяване, от 2005 г. насам.

IMG 5145

Антикорупция

Изпращайте сигналите с повече данни, а по възможност и доказателства за откритите нередности. Анонимността е гарантирана!