Меню

aroniqЕкип учени от Института по криобиология и хранителни технологии представиха експериментална разработка на бира с добавяне на боровинки и арония, с които антиоксидантите в пивото могат да бъдат повишени с 34 - 55%.
Според авторите на иновативното изследване доц. д-р Силвия Милева, проф. д-р Габриела Маринова и гл. ас. д-р Ива Томова, влагането на подходящи плодове е работещ подход за подобряване на хранителните качества на пивото и добра възможност за получаване на нови асортименти бири.

Плодовете са добре известни със своите ползи за здравето. Те съдържат голямо разнообразие от полифеноли, флавоноиди, аскорбинова киселина, антоцианини, каротеноиди и др. Сред плодовете с най-висок антиоксидантен капацитет са боровинките и черната арония. Стотици научни проучвания потвърждават, че заради естествените си съставки, бирата също е ценен източник на витамини, специфични антиоксиданти, минерали, растителни фибри. Учените са установили, че кехлибарената напитка съдържа над 900 съединения и биологично активни вещества, които са предмет на все повече изследвания.
„Имайки предвид тези факти, очевидно е, че пивото има голям потенциал като напитка с положително функционално действие. Основното предизвикателство за научния ни колектив беше намирането на подходящ технологичен подход, който не само да подобри антиоксидантния капацитет на пивото, но да се получи краен продукт с безупречни дегустационни характеристики.“, коментира доц. Силвия Милева.
Научният доклад с резултатите и заключенията от изследването са представени на Деветата Национална конференция по хранене на Българското дружество по хранене и диететика.
Проучването е проведено в лабораторни условия, съгласно международно приети аналитични стандарти. Пивната мъст и готовото пиво са анализирани по основни физико-химични показатели, като опитите са проведени в два варианта. Първият е с добавяне на плодовете в края на процеса на варене на пивната мъст, а вторият - с добавяне на плодовете по време на отлежаването на пивото. Количеството на добавените плодове е 100 гр/л.
За провеждане на изследването са използвани два щама пивни дрожди от колекцията на ИКХТ. Изборът на подходящи щамове дрожди е от определящо значение за успешното протичане на ферментацията и получаване на пиво с ароматно-вкусов профил, отговарящ на изискванията на потребителите.
Благодарение на специално подбраните за изследването щамове пивни дрожди и технологичните решения за добавяне на плодовете и при двата варианта с арония има увеличение на основните показатели, свързани с антиоксидантната активност в различна степен. Антиоксидантният тотален капацитет на пивото (изразен като еквивалент на витамин С mmol/l) е увеличен с 34-51%, което е много добър резултат.
При ферментационните опити с добавена боровинка, увеличението на основните показатели, свързани с антиоксидантната активност е по-висока. Изразена като еквивалент на витамин С mmol/l антиоксидантният капацитет е увеличен, като достига 40 - 55%. Този резултат е очакван за специалистите, тъй като боровинката е един от плодовете с най-високо съдържание на антиоксиданти.
Авторите на изследването са категорични, че методът с добавянето на плодовете към пивната мъст по време на варенето, води до по-висока антиоксидантна активност на крайния продукт, отколкото при отлежаването. Отново, и при аронията и при боровинката, добавянето им при варенето на пивната мъст води до отделяне на повече полифеноли, отколкото при отлежаването. Подобно на полифенолите, флавоноидите са с по-високо съдържание в готовото пиво с боровинка.
Получените в резултат на проведените ферментационни опити с добавени арония и боровинка пива са с много добра дегустационна оценка. Те са светли, бистри, с чист вкус, аромат и хармонична горчивина.
Пивата с арония са с по-плътен вкус и аромат, чисти и без страничен привкус. С по-добра дегустационна оценка е пивото с арония, добавена в края на варенето на пивната мъст, тъй като този метод има ефект на бърза пастьоризация и се запазват желаните аромати в крайния продукт.
Пивото с боровинка, вложена в края на варенето на пивната мъст е с по-стипчив вкус, но като цяло и двете пива са хармонични и пивки. Пивата с боровинка са с по-изразена горчивина, но са с по-висока антиоксидантна активност.
Като обобщение на получените резултати, авторите на изследването смятат, че повишаването на антиоксидантната активност на пивото с 34-55%, чрез добавяне на подходящи плодове (в конкретния случай арония и боровинка) е работещ подход за подобряване на функционалните свойства на пивото, както и добра възможност за получаване на нови асортименти бири.

610fda4a-1581-4b78-aa14-35c602ed9992„Приоритети за развитие на селското стопанство и селските райони на България и Полша в новата финансова рамка на ЕС“ бе темата на традиционния, вече 12-годишен форум, които се поведе от 18 до 20 септември 2018 г. Организаторите бяха Институт по аграрна икономика при Селскостопанска академия, Институт по Икономика на селското стопанство и продоволствието-Национален изследователски институт, Варшава, Полша и Аграрен университет - Пловдив, България.
На откриването заместник-ръководителят на посолството на Република Полша в София, Анджей Мойковски излезе с приветствие, в което акцентира върху дългогодишните и ползотворни контакти между двете страни и най-вече върху сътрудничеството в аграрния отрасъл, в контекста на 100-годишния юбилей на българо-полските дипломатически отношения. Директорът на Полския институт в София, д-р Ярослав Годун, сподели откриването на конференцията в качеството си на неин домакин. Приветствен адрес от името на българския министър на земеделието, храните и горите Румен Порожанов поднесе Цветомира Стайкова, директор на дирекция „Развитие на селските райони“. Професионално удовлетворение от провеждането и актуалните търсения на тези традиционни конференции изразиха проф. Анджей Ковалски и проф. Димитър Николов, директори на институтите в Полша и в България. Проф. Янчева, ректор на Аграрния университет- Пловдив, акцентира върху съвпадението на провелия се 12-ти пореден форум в София със 100-годишнината на полско-българските дипломатически отношения, отбелязвайки верния знак за плодотворното двустранно взаимодействие.
В рамките на форума министърът на земеделието на Република Полша Ян Кшищоф Ардановски удостои проф. Димитър Николов, директор на Института по аграрна икономика към Селскостопанска академия – София и професорите Пламена Йовчевка и Румен Попов от същия институт с почетен знак за заслуги към земеделието. Събитието бе израз на приятелски реверанс и държавно признание на дългогодишното сътрудничество между България и Полша в аграрната наука. Почетните знаци връчи проф. дин Анджей Ковалски - Директор на Институт по икономика на селското стопанство и продоволствието – Национален изследователски институт във Варшава от името полския земеделски министър на специална церемония веднага след откриването на конференцията.
С презентации и дискусии по актуални теми и проблеми учените посочиха основни и възможни решения с общ знаменател за селското стопанство на България и Полша в контекста на финансовите инструменти и политики на Общността. Изследователските колективи от двете страни очертаха и бъдещите си актуални тематични направления, по които ще продължат научното сътрудничество, търсейки работещи икономически формули за земеделското производство в условията на предстоящи промени в приложението на ОСП (2021-2027).
Конференцията от 18 до 20-ти септември т. г. на изследователите от Института по аграрна икономика към Селскостопанска академия в София и колегите им от сродния институт във Варшава съчета облика на вече традиционните срещи с въпроси и отговори по актуалната проблематика на селското стопанство в двете страни. Провеждането й се осъществи с финансовата подкрепа на Фонда за научни изследвания, съгласно Договор № ДПМНФ 01/16 от 16.08.2018 г.

82a3cd71-d898-45da-8644-db070dc142ca

logo-ERN-BG-2018-1

На 28 септември от 18.30 ч. за трета поредна година ИЗК „Марица“ е домакин на събития, отбелязващи Европейската нощ на учените, финансирани по проект REFRESH от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020“.
Темата на Нощта организирана в АБИ е „Научно наследство и традиции. Наука, иновации и бъдеще“. В прикачения линк ще откриете информация за всички планирани вълнуващи дейности и конкурси, които ще се проведат в АБИ на 28.09.2018 от 17 до 24 часа.
Програмите на събитието в ИЗК „Марица“ и АБИ може да откриете по-долу.
REFRESH е 20-месечен проект, включващ 21 основни и 27 асоциирани партньори от цялата страна и ръководен от Център за изследвания и анализи. Събитието се провежда в края на месец септември едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света.
Тази година акцентът е поставен върху Европейската годината на наследството. Подготвена е мащабна програма на над 50 локации в 14 населени места в страната и обхваща конкурси и разнообразни дейности в училища, научни институти, университети, на влак, в планината и на кораб, на публични градски места. Пълната програма и информация за конкурсите може да намерите на сайта на БГ наука:
http://nauka.bg/night/programa/ и https://nauka.bg/4-konkursa-refresh/.


Програма в ИЗК „Марица“


18:30 – 20:30 Наука в града REFRESH: Млади учени
Събитието е подходящо за деца на възраст 6-12 години; ще се проведе в централната сграда на ИЗК „Марица“ и лаборатория „Агрохимия“.

18:30 – 21:30 Наука в града REFRESH: Стари български сортове зеленчуци
Изложба и дегустация на традиционни сортове зеленчуци. Събитието ще се проведе в централната сграда на ИЗК „Марица“.
19:00 – 20:00 REFRESH кафене: Корени на българското градинарство
Среща с учени и гост-лектори. Ще бъдат представени експонати от музея в Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ – гр. Садово. Събитието ще се проведе в централната сграда на ИЗК „Марица“.


Програма за „Нощта на
учените“ REFRESH -2018 в
АгроБиоИнститут


• Забавна Биология - Презентации, опитни постановки, демонстрации и постери от колеги учени от АБИ и други И-ти на ССА,
както колеги от БФ и студенти – от 17 до 24 часа, зала на АБИ.
• „Научно кафене“ дискусия-диалог по темата на Нощта на учените обявена в АБИ „Научно наследство и традиции. Наука и
бъдеще“ Модератор Проф. Иван Атанасов и поканени гости-видни учени /проф. Васил Николов, Проф. Иван Иванов, проф.
Владимир Димитров, доц. стоян шишков, доц. Диляна Николова и други/ всички желаещи колеги учени както и студенти и
посетители могат да се включат, - от 19-20 часа, зала на ГЦ
• Европейски кът – рекламни флаери за проекта REFRESH, както и раздаване и събиране на въпросника предоставен от Форум
Демокрит, за оценка на мероприятието, както и възможност за он-лайн попълване на въпросника. Представяне с рекламни
материали на проекти по програма Хоризонт текущи и започващи през 2018 и други проекти финансирани със средства от ЕС – от
17 до 24 ч, фоайе ГЦ
• Арт-студио за най-малките посетители – ще бъдат предоставени разнообразни материали за изработване на картички, рисунки
апликации, така че най-малките посетители, за да развихрят въображението си и представят своето виждане за природата, спорта
и науката от 17 до 21 часа, зала на АБИ
• Награждаване и връчване на грамоти на победителите в конкурсите- първа, втора и трета награда /на жури и публика/ във всички
възрастови категории в различните конкурси, сертификати за участие на всички включили се в конкурсите – 20.30 ч , фоайе АБИ
• Изложба на всички рисунки участващи в конкурса, есета мултимедийно представяне на снимките, презентациите и видеата
участващи в конкурсите, фоайе АБИ – 17-24 ч.
• Забавна викторина за всички посетители от различни възрасти – 21 ч фоайе АБИ.

Заповядайте да отбележим заедно Европейската нощ на учените!

 

c3de58ee-efee-4e22-a4b2-b0f5ec0c2b30Селскостопанска академия осъществи успешно 96 обучения в чуждестранни изследователски организации и висши учебни заведения чрез програма „Еразъм+“. Това стана ясно по време на заключителното информационно събитие по Проект за мобилност на студенти и персонал с договор №2017-1-BG01-KA103-035493 по програма „Еразъм+“ 2017-2018 г.
Присъстваха научните секретари, координаторите на програмата от всички институти и центрове, председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов, зам.-председателят проф. д-р Мая Игнатова, директорът на дирекция „Наука, образование и иновации“ д-р Евгения Ачкаканова, директорът на дирекция „Международно сътрудничество, връзки с обществеността и протокол“ доц. д-р Соня Иванова, учени и др.
Председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов приветства учените, които са осъществили успешно мобилности и им пожела да използват получените познания и умения по време на обучението им, за да усъвършенстват и обогатят научната си работа.Той подчерта, че е много важно при тези обучение да се създават нови контакти и да се затвърдят вече осъществените, което ще улесни съвместната работа по проекти с чуждестранни научни организации.
По време на събитието изследователи от научните звена на ССА представиха и добрите практики, усвоени от тях през периода на мобилност. Това направиха гл. ас. д-р Елица Атанасова, директор на Опитна станция по земеделие в Източните Родопи – Кърджали, гл.ас д-р Николая Велчева от Института по растителни генетични ресурси „К. Малков“ – Садово, гл. ас. д-р Любов Панайотова от Института по земеделие, гр. Кюстендил, г-жа Надежда Луканова, гл. ас. д-р Надежда Луканов от Института по животновъдни науки, гр. Костинброд.
На събитието бе дадена информация и за спечения нов проект на ССА за мобилности по Програма „Еразъм +“ за 2018-2019г. на стойност 190 685 €, който отново ще даде възможност на учени и докторанти да се обучават във върхови научни организации и висши учебни заведения в Европа.

ee95d8a8-581e-4b6d-9724-7d3762bcab54

 6573f2f1-d513-4d1a-ab7f-e1d3cc261b01

2106c1e4-89e1-47c5-83d5-e93b1e5dcca1

7cb7e132-1b41-4f7d-9cd9-953a7064e759

dbc048cb-ffa4-4954-be0d-fab0cdc09606

531addd9-a855-4ff5-9862-a64b20b1ca17Селскостопанска академия участва в първа работна среща за създаване на Консорциум за изпълнение на Националната научна програма „Репродуктивни биотехнологии в животновъдството в България“. Срещата се организирана от водещия партньор по програмата – Тракийският университет - Стара Загора. Участниците в срещата заявиха готовност за създаване на Консорциум за изпълнение на програма.
Председателят на ССА проф. д-р Васил Николов оцени високо инициативата на Министерство на образованието и науката за създаването на Националните научни програми, с което се постига интеграция между учените работещи в определена област от Селскостопанска академия, Българска академия на науките и университетите.

0480a70d-eae6-4ece-b353-c960697c6853

225ecf7a-ed04-4af2-8edc-5019928ec22bПо инициатива на прадседателя на Селскостопанска академи проф. Васил Николов, в Института по зеленчукови култури „Марица“ се проведе работна среща на учени от катедра „Компютърни системи“ на факултета по „Математика и информатика“ към Пловдивски университет - „Паисий Хилендарски“ и от Академията. Освен от институт „Марица“, в срещата участваха представители на Института по овощарство, Институт по растителни генетични ресурси „К. Малков“ – Садово и Института по полски култури – гр. Чирпан.
Целтата на срещата беше да се потърсят възможности за интегриране на научните изследвания в земеделието с възможностите на компютерните технологии, в рамките на инициативите за „прецизно земеделие“ и „интелигентно селското стопанство“.
След презентация на Даниел Русев, докторанта на Пловдивдсия университет, системен инженер и технически ръководител в Accenture the Netherlands, се проведе дискусия за възможността за използване на компютърните системи при мониторинга и управлението на заболяванията (доц. Олга Георгиева), мониторинга на масивни площи със зърнени култури (доц. Виолета Божанова), управлението на генетичните банки за растителни ресурси (гл. ас. д-р Николая Велчева) и др.
Проф. Стоянов, ръководител на катедра „Компютърни системи" отбеляза, че може да се сформират екипи от ИТ специалисти и учени от ССА, които да разработят прототипи на сензори и системи, които след това да се предложат на земеделските производители.
Директорът на ИЗК-Марица доц. Даниела Ганева отбеляза, че в института вече са внедрени сензори за управление на процесите при някои култури. „Ние трябва да можем да покажем на производителите кога и как да поливат, торят и други“, добави тя.
Проф. д-р Николов заяви, че за да се развива модерно, конкурентоспособно земеделие е необходим интегриран подход, обединяване на знанията и уменията на учени от различни области и ССА полага усилия в тази насока. За това говори както тази среща, така и сключеното неотдавна споразумение за сътрудничество с Института по метерология и хидрологи, предстоящите съвместни проекти с Аграрен университет – Пловдив, Тракийски университет, Софийски университет и т.н..
Срещата беше оценена като ползотворна и възможност за по- нататушно сътрудничество на специалистите от двете институции.

851e71e5-5325-4f99-ad78-09c85b4e1217

dc76b221-f167-480b-8906-d21a5de04ec9

Страница 2 от 89

Антикорупция

Изпращайте сигналите с повече данни, а по възможност и доказателства за откритите нередности. Анонимността е гарантирана!