Меню

Запазването на Селскостопанска академия (СА) като единен, мощен и силен център за развитие на аграрната наука в страната е отправната точка за развитие занапред. Това каза в Добрич пред журналисти след откриването на специализираното международно изложение „Селското стопанство и всичко за него“ председателят на Селскостопанската академия проф. Васил Николов, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Проф. Николов посочи, че идеята само няколко института да останат към академията, а останалите да преминат към висши учебни заведения, е несъстоятелна и това няма да се осъществява.
„От тук нататък работим за единна, силна академия. Що се отнася конкретно за Добруджанския институт, в момента искаме да предложим финансирането на СА от страна на държавата да бъде по един малко по-особен параграф, който да даде възможност самата академия да управлява своите средства. Ако това нещо се случи, парите, които изкарва даден институт, основната част от тях трябва да останат в него. В момента не е така. Парите, които се изкарват, се централизират и след това се разпределят в рамките на академията“, коментира проф. Николов.
По думите му много от институтите към Академията годишно реализират печалба от научни продукти, сортове, нови технологии и т.н. Идеята е част от тази печалба да бъде заделяна в общ фонд за развитие на академията. Процентът ще бъде определен по-нататък. Останалата част от печалбата според председателя на СА трябва да остава в самия даден институт, което ще му даде възможност за реинвестиране и адекватно заплащане на специалистите и научните работници.
"Желанието е тази промяна във финансовото управление да бъде предложена при приемане на Закона за държавния бюджет", подчерта проф. Васил Николов и допълни: „Ако това нещо не се случи, Академията ще продължава да вегетира“. Според нейния сегашен председател има много качествени хора, които работят в институтите й, а ДЗИ край Генерал Тошево е бил един от първите посетени от проф. Николов. По думите му в него има прекрасни продукти и сортове, разработени в Добруджа, а това, което е най-ценно е, че в този институт работи принципът на приемствеността – всичко добро, създадено в годините назад, е запазено и развивано, което носи полза в много аспекти.

Антикорупция

Изпращайте сигналите с повече данни, а по възможност и доказателства за откритите нередности. Анонимността е гарантирана!