Меню

Pa6kuli samo s majki i samo s  jenski kakavidi ot markirani po pol v stadii larva porordi1Опитната станция по бубарство и земеделие (ОСБЗ) във Враца е главният износител на бубено семе и суха храна за буби за САЩ, като тези продукти намират добра реализация и в други страни като Австралия, Холандия, Египет, Гърция, Пакистан и др.

Мила Димитрова: Бубарството в България има бъдеще
С дейността и ситуацията в станцията се запозна председателят на Селскостопанската академия (ССА) проф. Васил Николов, съобщиха от пресофиса на академията.

Той се срещна с екипа на станцията, за да обсъдят заедно визията му за стабилизирането и развитието на станциите в системата на ССА.

ОСБЗ провежда научноизследователска работа във всички по-важни области на бубарството, организира курсове за обучение, подготвя програми, стратегии, проекти по всички въпроси на съвременното бубарство. Станцията съхранява най-големия бубарски генофонд в Европейския съюз (ЕС), включващ 140 сорта черница и около 200 породи и линии копринена буба.

Станцията осигурява резници, и фиданки от най-добрите черничеви сортове, бубено семе от високопродуктивни хибриди, съвети и консултации по въпросите на бубарството. Всичко това представлява основата за бубарското производство и не може да бъде осигурено от нито една друга държавна или частна институция в България. В този аспект ОСБЗ-Враца е от важно национално значение за запазване и развитие на бубарство в България.


Директорът на базата – проф. д-р Паномир Ценов, посочи, че единствената у нас тясноспециализирана станция за бубарство и копринарство, произвежда черничеви фиданки за вътрешния пазар и за износ в други страни от ЕС. Така, в Португалия са продадени 10000 черничеви фиданки от сортове с високо плододаване към които има засилен интерес напоследък.

Освен това в ОСБЗ-Враца се провеждат курсове за обучение по бубарство с чуждестранни граждани, което генерира значителни приходи на фона на годишната си издръжка. През миналата година са обучени 6 човека от Тайланд, Грузия и Великобритания. През септември и октомври тази година в ОСБЗ-Враца ще пристигнат за обучение курсисти от Украйна, Колумбия и Исландия.

Антикорупция

Изпращайте сигналите с повече данни, а по възможност и доказателства за откритите нередности. Анонимността е гарантирана!