Меню

nov-balgarski-sort-domat-dava-do-7-tona-ot-deНовият български сорт домат „Алено сърце“ дава добив до 7 тона от декар, има високо съдържание на витамин С и антиоксиданти. Това каза за Фермер.БГ доц. Даниела Ганева, директор на Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив.

Откриха ген в доматите, който влияе на размера им

Тя обясни, че качествата на новия сорт се доближават до тези на добре познатия сорт „Биволско сърце“.

„За разлика от биволското сърце, който обичайно плододава оскъдно – по един-два плода на съцветие, аленото сърце е много по-родовит“, каза доц. Ганева

Тя добави, че кожицата му е нежна, месото – сочно и почти без семки, като се съчетава характерният за българския домат сладко-кисел вкус.

„Стремихме се да повишим добива, да подобрим качеството на плодовете – да нямат напукване, да са гладки, интензивно червени. Около 5-6 години работихме по сорта, като след индивидуалния подбор избрахме растенията с по-добър външен вид, добив и биохимични качества“, допълни тя.

По думите й този сорт е подходящ за отглеждане както в оранжерии така и на полето. Според специалистите е постигнат добър баланс между киселини и захари.

„След години работата на творчески екип от учени и агрономи, минават още две години в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробации и семеконтрол (ИАСАС). Сега се очаква издаване на сертификат, с който сортът ще бъде признат за нов и ще се появи на българския пазар до края на 2017 година.

Антикорупция

Изпращайте сигналите с повече данни, а по възможност и доказателства за откритите нередности. Анонимността е гарантирана!