Меню

52594449 2245153415772667 8068807479623942144 nСелскостопанска академия спечели 10 награди в традиционния конкурс за иновации на международната селскостопанска изложба „Агра 2019“, в съревнование с 55 продукта на 45 фирми и научни институти.
Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н.Пушкаров”-София e удостоен с плакет за създаване на нови покрития с висока твърдост, износоустойчивост и трибоефективност чрез електроискрово и газопламъчно напластяване – нови покрития с ултрадисперсна структура, аморфни и наноструктурирани фази с висока твърдост, износоустойчивост и трибоефективност чрез използване на нови композиционни материали на основата на твърдосплавни съединения и метали, в това число и добавки от свръхтвърди и наноматериали.
С грамоти са наградени следните иновационни продукти на учените от Академията:
Конвенционален слънчогледов хибрид „Деведа“ - нов български сорт на Добруджанския земеделски институт „Генерал Тошево“ - Хибридът е високодобивен, със съдръжание на масло в семената 51.7%, няма специални изисквания за отглеждане на растенията и те са устойчиви на редица болести.
Институтът по земеделие-Кюстендил за създаването на нов самофертилен черешов сорт „Алекстон”. Отличава се с едри плодове, плътно плодово месо и отличен вкус, с добра устойчивост на напукване.

Градинският грах сорт „Пълдин”, с производител и изложител Институт по зеленчукови култури „Марица”-Пловдив, е високопродуктивен, подходящ за замразяване, като запазва отлични органолептични и цветови характеристики при стерилизация и при шестмесечно хладилно съхранение.
Телешки суджук „Вискар” на Института по животновъдни науки-Костинброд. Приготвен по класическа технология от месо на телета порода „Лимузин”, отглеждани на паша във Вискяр планина. Месото е фино и с изключителни вкусови качества.
Зимен ечемик „Захир“, на Института по земеделие-Карнобат - високопродуктивен, като добивът надвишава средния със 7%. Характеризира се с добри качества на зърното, устойчивост на студ и болести.
Новите сортове на царевица на Института по царевицата- Кнежа са наградени с грамоти. Нов хибрид царевица „Кнежа 317“ - ранен, високодобивен, с отличен фитосанитарен профил по отношение на стопански значими болести и неприятели. Нов хибрид царевица „Кнежа 461” – средно ранен, високодобивен, стрестолерантен. Нов хибрид царевица „Кнежа 560” – високодобивен хибрид от средно късната група на зрялост, предназначен за зърнопроизводство, стрестолерантен.
Институт по криобиология и хранителни технологии е удостоен с грамота за Функционален шоколад LyoCrunch – диетичен шоколад, съдържащ натурално какао, колагенови пептиди от говежди костен бульон, биологично активни екстракти, витамини, лиофилизирани плодове и пребиотик, без добавена захар.
Технология за семепроизводство на твърда пшеница на Института по полски култури (ИПК) – гр. Чирпан.
Нов винен сорт лоза „Кристален“. Създаден е в Института по земеделие и семезнание- Русе чрез хибридизация на сортовете Памид Русе1 и Кайлъшки мискет през 1996 г. Той е ранозреещ, със силен растеж и добра продуктивност. Дължината на вегетационния период от напъпването до физиологичната зрялост на гроздето е около 150 дни. Кристален е типичен винен сорт. Гроздето е с изразен плодов и мискетов аромат, приятна свежест и е подходящо за производство на бели висококачествени вина, плътни и с добра хармония между алкохол, захари и титруеми киселини и за производство на високоалкохолни напитки.

Висше училище по агробизнес и развитие на регионите удостои със званието „Лауреат Агронаука 2019“ проф. Тодор Кертиков от Института по фуражни култури в Плевен.

52684561 2245153399106002 5192947908512579584 n

52968550 2245152625772746 2614043196585410560 n

53026413 2245152779106064 7605823594391666688 n

52999893 2245153155772693 2536591523055665152 n

 

52678072 2245153169106025 713633718450782208 n

52605565 2245152765772732 3850145659231404032 n

52602359 2245152619106080 2285306331030093824 n

52596324 2245153145772694 5606140572889776128 n

52480886 2245152769106065 8864663901665492992 n

52595726 2245152639106078 7161261760194805760 n

52504041 2245149399106402 6526025445597511680 nПредседателят на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов връчи голямата награда в раздел Животновъдство на Олга Мантарова-Гълъбинова от с. Паталеница, обл. Пазарджик. Награди връчиха и директорите на Института по зеленчукови култури - Марица доц. Даниела Ганева и Института по овощарство проф. Стефан Гандев.
Отличени за 16-и пореден път най-добрите в агросектора за 2018 година. Официалната церемония на конкурса "Фермер на Тракия" се проведе в Пловдив. По традиция конкурсът се провежда в рамките на "Агра".
Десет от над 30 номинирани стопани от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково са отличените земеделски производители - по 5 във всеки от разделите "Растениевъдство" и "Животновъдство".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

52961203 2245149839106358 3023063042536505344 n

 

52712808 2245149909106351 2093153217943699456 n

 

 

 

 

 

52341891 2244276879193654 1043724396352503808 nРъководството на Селскостопанска академия - председателят на проф. д-р Васил Николов, заместник-председателят проф. д-р Мая Игнатова и главният научен секретар доц. д-р Здравка Петкова връчиха удостоверенията за заемане на академични длъжности доцент и професор и свидетелства за одобрените иновативни продукти на постоянната комисия по иновации и технологии към Селскостопанска академия. Тържествената церемония се състоя в рамките на Международната селскостопанска изложба „Агра 2019”. Новохабилитираните учени са:

 

Институт

ак. Длъжност

Научна специалност

Име

Презиме

Фамилия

1

ИПК - Чирпан

професор

Селекция и семепроизводство на културни

Виолета

Златева

Божанова

2

ИКХТ - София

професор

Технология на биологично активните вещества (вкл. ензими, хормони, белтъчини)

Илиана

Борисова

Начева

3

ЗИ- Стара Загора

професор

Овцевъдство и козевъдство

Иван

Димитров

Иванов

4

ЗИ-Шумен

професор

Развъждане на с.с. животни, биология и биотехника на размножаването

Йордан

Марчев

Йорданов

5

ИПАЗР - София

професор

Механизация и електрификация на животновъдството

Христо

Събков

Събков

6

ИПАЗР - София

професор

Почвознание

Тома

Ангелов

Шишков

7

ИПЖЗ - Троян

доцент

Развъждане на с.с. животни, биология и биотехника на размножаването

Цветомира

Петкова

Банчева

8

ИРГР - Садово

доцент

Селекция и семепроизводство на културните растения

Свилена

Асенова

Тошева

9

ИО-Пловдив

доцент

Агрохимия

Ирина

Николова

Станева

10

ИКХТ - София

доцент

Технология на биологично активните вещества (вкл. ензими, хормони, белтъчини)

Силвия

Атанасова

Иванова

11

ИЖН- Костинброд

доцент

Специални отрасли (пчели)

Ралица

Георгиева

Балканска

12

ИПЖЗ - Троян

доцент

Овцевъдство и козевъдство

Светослава

Тодорова

Енева-Стойчева

13

ИЛВ-Плевен

доцент

Растителна защита (хербология)

Нели

Николова

Проданова-Маринова

14

ИПЖЗ -за Смолян

доцент

Говедовъдство и биволовъдство

Димитър

Георгиев

Гаджев

15

ИПАЗР - София

доцент

Механизация и електрификация на растениевъдството

Иван

Енчев

Мортев

16

ИРА - Пловдив

доцент

Ботаника (хидробиология, алгология)

Костадин

Тодоров

Дочин

17

ИПАЗР - София

доцент

Почвознание

Христо

Ивайлов

Вълчовски

18

ИПЖЗ - Троян

доцент

Говедовъдство и биволовъдство

Николай

Цветанов

Марков

19

ИЛВ-Плевен

доцент

Лозарство

Емил

Сашев

Цветанов

52956301 2244277505860258 8124231640282038272 n

52953560 2244279925860016 626655687199424512 n

52953560 2244279925860016 626655687199424512 n

52407126 2244280575859951 8489462967505518592 n

53005021 2244279799193362 1864804435473989632 n

52803697 2244280339193308 4070335386818183168 n

52777678 2244277672526908 4246955896707481600 n

52598464 2244277515860257 7106553128203321344 n

52592552 2244279952526680 7210550109098999808 n

52528730 2244277682526907 435731029248966656 n

52518039 2244280365859972 1438958844687417344 n

52480837 2244280625859946 42914754875883520 n

52454232 2244279942526681 8585058373894930432 n

52407126 2244280575859951 8489462967505518592 n

52381275 2244279802526695 6930288237311164416 n

52373455 2244277495860259 2547945775908782080 n

52123806 2244280615859947 1851350377404825600 n

52038534 2244280182526657 2559972740899536896 n

Селскостопанска академия провежда дискусионен форум "Разширяване на диалога наука-земеделие-общество. Научно- приложните изследвания в помощ на българското земеделие". Събитието е рамките на изложението Агра 2019. Днес от 13.30 ч . започва Панел 1- Растениевъдство, а утре от 13 ч. програмата продължа с Панел 2 - Устойчиво земеделие. Форумът ще бъде в конферентна зала 2, палата 6.

Преди началото на Панел 1 ще бъдат връчени удостоверенията за заемане на академична длъжност - професор и доцент.

be74c453-22a9-46b0-8a80-91993df6d49e

Фермерите растениевъди ще намерят семена за многобройните качествени сортове на всички зърнени и градински култури от ДЗИ Г. Тошево.
За животновъдите на разположение са телета от породите „Черношарено“ и „Българско кафяво говедо“, агнета от породите „Мутон Шароле“, „Ил дьо Франс“, „Тракийска тънкорунна“ и СПБМ, зайци от породите „Бял Новозенландски“ и „Калифорнийски ” и селектирани кокошки на ЗИ Стара Загора. Алтернатива за тях са овцете от породата „Каракачанска” и зайци от породата „Калифорнийски, Бял Новозеландски на ИЖН Костинброд.
🍅🍅🍅 Семена на домати от ненадминатите сортове: „Aлено сърце“, „Розово сърце“, „ИЗК Ники F1“, „Пловдивска каротина“, „ИЗК Аля“,„Копнеж F1“, „Миляна“;
🥒🥒🥒 Краставиците сорт: „Гергана“; Корнишони сорт: „Мерсия F1“, сортовете 🌶🌶🌶 Пипер: „Куртовска капия 1“, „Ивайловска капия“ „Сиврия 600“, „Стряма“, „Хебър“, „Милкана F1“, „Джулюнска шипка 1021“ на ИЗК „Марица“, със сигурност и тази година ще бъдат причина, за многобройните посетители и опашки на щанда на института по време на АГРА.
🍒🍒🍒Новите черешови сортове на ИЗ-Кюстендил, включително сорт „Алекстон“, който участва в конкурса за иновации, са предизвикателство към фермерите овощари.
Семена от Сорго, суданка и цвекло ще изложи ИЗ Шумен, а ИДЛР София - семена и посадъчен материал от многобройни видове и сортове градински и декоративни и лечебни растения и култури за любители и професионални градинари.
Тези и много други научни постижения на Академията може да откриете на щандовете на ССА в палата 6 по време на Международното изложение Агра 2019.

fe862cb0-b838-48c1-8d0a-5c9472280c12

eb56f738-82c1-468c-84ed-5dc21691d74a

e3271a7e-7066-4ade-a934-83c63a69af9c 1

e0ba9631-8daf-4c56-baa3-8f3e89179c42

d553c358-4d90-4142-a4e9-4d090ddd9a19

ce854a9b-c933-4581-9338-0cfd75a49660

c8611543-2c24-46ef-b794-5173d4100907

bb1e4ddd-7275-4c57-b35f-48f8c5f85cec

a7175c7a-625d-43af-8e4c-f40085f18e38

a5c94998-3058-4650-b3ca-7c132af85e87

3345a880-eb04-4171-b191-61913520b578

2280c390-cc3f-43f5-8a34-f7e4b5fc17ed

638caebb-06b9-49b0-a5d7-f80efbb14ef9

350c86d3-0f87-4c69-b639-14989c458939

 

289faa95-f93c-4149-a9d1-539463c75b6b

26b49d12-4927-4bf7-8f23-24fd7761a88b

09d33c1d-95d9-4234-b07f-da922dd53397

2c1403f5-473e-41d4-b40f-6fb4269ef9fd

520a9177-0639-4976-ba2b-69abc335bca4

f6a57687-c0a0-4fd7-b316-ed779236dc65

484ab385-ffa1-4c4e-9015-5a0e7cbe36bf

4c648fc0-838f-4133-9974-32124814ea59

 

372c5487-a28b-4a6b-bb2a-0d266c2230fc

Селскостопанска академия ще представи 18 иновации на международнито изложение Агра 2019. Това съобщи председателят на Академията проф. д-р Васил Николов на пресконференцията, по случай откриването. Той представи накратко новите научни продукти пред представителите на медиите. Новостите на учените са преди всичко конкурентоспособни сортове и технологии за растениевъдството, сред които доминират новите сортове и хибриди за зърнопроизводството, следвани от впечатляващата гама нови продукти и технологии за хранителната индустрия.

1. Добруджанския земеделски институт–Генерал Тошево
Слънчогледов хибрид „Деведа

Високодобивен, с над 50 на сто съдържание на масло в семената, без специални изисквания за отглеждане на растенията, устойчиви на редица болести.

2. Института по полски култури - Чирпан. Технология за производство на твърда пшеница и Технология за Семепроизводство на твърда пшеница.

Института по полски култури - Чирпан - нов сорт твърда пшеница- сорт "Хеликс"

3. Института по растителни генетични ресурси-Садово.
Обикновена зимна пшеница „Надита“

Високодобивен и икономичен сорт. Създателите му са съчетали успешно високия потенциал за добив с ефективно използване на азота. А това води до снижаване на себестойността на продукцията и по-добри икономически резултати за фермерите.

4. Института по земеделие-Карнобат
Зимен ечемик „Захир“

Добивът надвишава средния със 7%, като се характеризира с добри качества на зърното и устойчивост на студ и болести.

5. Института по царевицата-Кнежа: хибрид царевица 
 „Кнежа 317“ - ранен, високодобивен, с отличен фитосанитарен профил по отношение на стопански значими болести и неприятели, хибрид царевица.

„Кнежа 461” – средно ранен, високодобивен, стрестолерантен и хибрид царевица.

„Кнежа 560” – високодобивен от средно късната група на зрялост, предназначен за зърнопроизводство и отново стрестолерантен.

6. Институтът по полски култури (ИПК) – гр. Чирпан
Нови сортове памук- сорт „Егея“ и сорт „Нике“.

Двата сорта са постижение и ново направление в селекцията на памука у нас. Принадлежат към новата генерация сортове, които са с естествено оцветено кафяво влакно, с висок екологичен и стопански ефект. Най-ценното качество на двата нови сорта е по-дългото и по-фино влакно в сравнение със сорт „Изабел“, утвърден като стандарт за цветния памук.

7. Институтът по земеделие и семезнание (ИЗС) „Образцов чифлик”, Русе
Нов винен сорт лоза „Кристален“

Създаден чрез хибридизация на сортовете Памид Русе1 и Кайлъшки мискет. Той е раннозреещ, със силен растеж и добра продуктивност. Гроздето е с изразен плодов и мискетов аромат, приятна свежест и е подходящо за производство на бели висококачествени вина, плътни и с добра хармония между алкохол, захари и титруеми киселини и за производство на високоалкохолни напитки.

8. Института по овощарство-Пловдив
Сливов сорт „Пагане”

Характеризира се с едри плодове, подходящи за свежа консумация и сушене, с високо съдържание на сухо вещество и захари и с отлични вкусови качества.

9. Институт по зеленчукови култури „Марица”-Пловдив Градинският грах сорт „Пълдин“
Високопродуктивен, подходящ за замразяване, като запазва отлични органолептични и цветови характеристики при стерилизация и при шестмесечно хладилно съхранение.

10. Институтът по земеделие-Кюстендил
Самофертилен черешов сорт „Алекстон”

Сортът е с едри плодове, плътно плодово месо и отличен вкус, с добра устойчивост на напукване, участва в надпреварата за иновации и като изложител на АГРА 2019.

11. Институт по животновъдни науки-Костинброд 
 Телешки суджук „Вискар”

Приготвен по класическа технология от месо на телета порода „Лимузин”. Животните са отглеждани отглеждани на паша във Вискяр планина. Месото им е фино и с изключителни вкусови качества.

12. Институтът по криобиология и хранителни технологии - София 
Диетичен шоколад- Функционален шоколад LyoCrunch

Съдържащ натурално какао, колагенови пептиди от говежди костен бульон, биологично активни екстракти, витамини, лиофилизирани плодове и пребиотик, без добавена захар. Негова разработка за конкурса е синя винена напитка, получена от стандартен винифициран сорт грозде, обогатен с криогенно получен екстракт от свежа спирулина. Този продукт е с повишени антиоксидантни и билогично активни свойства спрямо стандартните вина.

13. Институтът по криобиология и хранителни технологии- 
 Линцер „Спирулина“

Безглутенов продукт, обогатен с натурален биоактивен екстракт от спирулина, с намалено време за изпичане и удължаване срока на годност. Предназначен за диетично хранене.

14. Синьо вино „СПИРУЛИНА“Институт по криобиология и хранителни технологии – София. 
15. Нови покрития с висока твърдост, износоустойчивост и трибоефективност на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н.Пушкаров”- София.

Страница 1 от 97

Антикорупция

Изпращайте сигналите с повече данни, а по възможност и доказателства за откритите нередности. Анонимността е гарантирана!