Меню

ДП „Експериментална база“ към Института по Земеделие – Шумен

Адрес: 9747 с. Царев брод, област Шумен, ж. к. „Проф. Иван Иванов”
Тел.: +359 54 830 454
Тел./Факс: +359 54 830 453
е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Основни направления на научните изследвания

„Експерименталната база” е правоприемник на бившия Захарен чифлик, организиран през 1913 г. от Рудолф Пицка. Чифликът е създаден с цел производство на семена за захарно цвекло. По-късно били изградени животновъдни ферми с млечно направление говеда и овце. След 2000-та година бе създаден Земеделски институт чрез обединение на Института по захарно цвекло, Института по биволовъдство, Института по свиневъдство и Опитните станции в Търговище и с. Хан Крум. По силата на Закона за Селскостопанската академия (Д. В. бр. 43/2008 г.) производственият сектор, осигуряващ експерименталната дейност, бе отделен от активите на Земеделския институт. В предприятието е локализирана изгражданата в продължение на едно столетие материална база, служеща за провеждане на задълбочени изследвания с научен и научно-приложен характер в областта на животновъдството и растениевъдството. В резултат на дългогодишна научно-изследователска дейност са създадени голям брой сортове и хибриди от растения, както и нови породи животни.

Съвременно развитие

В качеството си на най-големия научно-аграрен център в Североизточна България ”Експерименталната база” към Института по земеделие в Шумен се развива в следните насоки:

  • провеждане на експериментална дейност в областта на аграрната наука.
  • съхранение на генетичните нуклеоси на отечествени породи животни и поддържане на тяхната генеалогична структура.
  • организиране на моделни полета и ферми за отглеждане на културни растения и животни.
  • опазване на почвените ресурси и производството на екологически чиста растителна и животинска продукция.
  • непрекъснато методично ръководство с национална значимост на подотраслите биволовъдство, свиневъдство, овцевъдство и цвеклопроизводство.

Продукция и услуги, които се предлагат

”Експерименталната база” успоредно с традиционното генериране и разпространение на научно познание предлага на практиката:

  • висококачествен разплоден материал от: отечествената порода „Синтетична популация българска млечна овца”, регистрирана под № 10645 от 30.06.2005 г.; биволи от отечествената порода „Българска Мурра”, призната през 2002 г. (Сертификат № 1047); свине от отечествената порода „Дунавска бяла” и говеда от ”Холщайн» ” - фризийската порода.
  • семена от сертифицираните сортове захарно цвекло, в т. ч. ”Пещера”, ”Ком”, ”ИК1263, „Диекс”, суданка и др.
  • сертифицирани семена от различни сортове пшеница и ечемик.

 

 

Антикорупция

Изпращайте сигналите с повече данни, а по възможност и доказателства за откритите нередности. Анонимността е гарантирана!