Меню

Опитна Станция по Картофите – Самоков

Адрес: 2000 Самоков, област Софийска
Тел.: +359 722 66 181
Факс: +359 722 66 181
е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Основни направления на научните изследвания

Научноизследователската дейност по картофите в България започва през 1932 г. в Самоков, когато е създадено Опитното поле към Земеделския институт в София. От 1954 г. е самостоятелна Опитна станция по картофите. Тя е специализирано научно звено и развива научна,

приложна и обслужваща дейност в областта на картофопроизводството.

Основните направления в научноизследователската дейност са: Събиране, съхранение и комплексна оценка на генетични ресурси от картофи; разработване на съвременни технологии за отглеждане на картофи за консумация и семепроизводство; усъвършенствани системи за биологично производство на картофи; изготвяне на системи за защита на картофите от болести и неприятели, базирани на нови химични и биологични продукти; проучване съхраняемостта на сортове картофи; комплексна оценка на нови интродуцирани сортове картофи при почвено- климатичните условия на страната.

Постижения на Опитната станция по картофите в Самоков са създадените сортовете картофи: „Самоковски”, „Плана”, „Верила”, „Вида”, „Струма”, „Руен”, „Ибър”, „Искър”, „Янтра”, „Сирма”, „Бор” и „Калина”. Съвместно с ИЗК „Марица” в Пловдив е разработена технология за семепроизводство на български сортове картофи. Поддържат се и се съхраняват 15 нови селекционни линии картофи, подходящи за отглеждане в страната.

Продукция и услуги, които се предлагат

  • Разработва и предлага технологии за отглеждане на картофи за консумация и семепроизводство.
  • Технология за биологично производство на картофи.
  • Разработва технологични карти за отглеждане на картофи в зависимост от направлението на използване на продукцията.
  • Предлага научно-методично обслужване и обучение на фермери.
  • Разработва правила за добра растителнозащитна практика при картофите.
  • Организира и провежда открити дни, семинари, кръгли маси по актуални проблеми на картофопроизводството.
  • Предлага сертифициран посадъчен материал от картофи.

По-важни научни проекти

Опитната станция по картофите в Самоков участва в изследователската програма на ССА с два проекта съвместно с ИЗК „Марица” в Пловдив. Основните цели на научните проекти е предоставяне на картофопроизводителите на нови иновационни технологии.

 

Антикорупция

Изпращайте сигналите с повече данни, а по възможност и доказателства за откритите нередности. Анонимността е гарантирана!