Меню

Опитна Станция по Земеделие – Поморие

Адрес: 3600 Лом, ул. „Белоградчишко шосе” 1
Тел./Факс: +359 596 32 149
е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Основни направления на научните изследвания

Опитната станция по земеделие в Поморие, Държавно предприятие към ССА, е основана през 1949 г. като Опитна станция по южни култури. Изследователската дейност до 1961 г. е насочена към проучване на възможностите за отглеждане на южните видове смокиня, нар, райска ябълка, дафин и някои субтропични култури като лимон, портокал, мандарина. Отчитайки особеностите на по-умерения климат, на границата на която се намира нашата страна, тематиката се променя и през 1960 г. предмет на научноизследователската дейност са култури, типични за умерения климат, а именно бадем, кайсия, праскова.

Създават се два отдела: овощарство и лозарство.

В областта на овощарството се разкриват три направления: селекция, технология на отглеждане и растителна защита.

В областта на лозарството: технологии и резитби за отглеждане на десертни и винени сортове лози.

От 1969 г. започва многостранна научноизследователска работа с бадемовата култура, в резултат на която се създават редица български сортове: „Аспарух”, „Поморие”, „Юбилей”, „Старт”, „Привет”, „Черноморски”.

През 1989 г. дейността на Станцията се разширява чрез присъединяване на Опитната станция по южни култури в гр.Царево и Опитната станция по прасковата в Сливен, в резултат на което броят на научните сътрудници е 18.

Започва мащабна научноизследователска дейност по прасковата с направление селекция и технология за отглеждане и в областта на южните видове – актинидия, райска ябълка, нар и дафин.

Днес ОСЗ в Поморие работи в областта на селекцията и интродукцията на бадемовата култура и технологии за отглеждане на някои южни видове като актинидия, нар, райска ябълка за условията на Южното Черноморие.

Продукция и услуги, които се предлагат

ОСЗ в Поморие съхранява, изучава и управлява единствения генофонд в страната от бадем и южни овощни видове нар, смокиня, райска ябълка, дафин, фисташка и актинидия.

  • Сертифициран овощен посадъчен материал от бадем, праскова, нар, райска ябълка и смокиня;
  • Агрохимичната лаборатория прави почвени и растителни анализи.
  • Организира курсове за резитба и обучение на овощари и лозари и дава консултации по създаване и отглеждане на насаждения с бадем и праскова;
  • Провежда открити дни по актуални проблеми на овощарството.

По-важни научни проекти

  • Проекти за финансиране на селскостопанските култури бадем, праскова по различни програми.

 

Антикорупция

Изпращайте сигналите с повече данни, а по възможност и доказателства за откритите нередности. Анонимността е гарантирана!