Меню

Опитна Станция по Лозарство и Винарство – Варна

Адрес: 9023 Варна,кв. „Вл. Варненчик”,Винарска изба
Тел.: +359 52 510 603
Факс: + 359 52 510 356
е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Основни направления на научните изследвания

Опитната станция по лозарство и винарство (ОСЛВ) във Варна извършва научни изследвания и научно обслужване по лозарство и винарство:

  • Агротехника на лозата – системи за резитба и формировки; поддържане на почвената повърхност; интегрирана растителна защита.
  • Технологии и асортименти на бели трапезни вина и розе.
  • Консултации по лозарство и винарство.

Началото на научната дейност се поставя на 01.05.1953 г. със създаването на Опитна станция по лозарство и винарство, която в своето историческо развитие има много структурни промени. През 1962 г. прераства в Комплексна опитна станция с отдели по лозарство, винарство, овощарство и зеленчукопроизводство.

През периода 1976 - 1986 г. Опитната станция в състава на Научно-производствения лозаро-винарски комплекс във Варна, а от 28.12.2000 г. до 08.09.2003 г. е филиал на ИЛВ в Плевен. Известно време функционира като Регионален център за научно-приложно обслужване.

През 1962 -1963 г. е построена винарската изба с капацитет 150 000 кг грозде – първото по рода си избено съоръжение от тунелен подземен тип с постоянна естествена температура 12-14 градуса.

ОСЛВ във Варна разполага с химична лаборатория, в която са се извършвали физикохимичните анализи по лозарство и винарство.

Лозовите насаждения са около 250 дка, от които 32 дка с десертни сортове и хибриди грозде и 220 дка с винени сортове. В резултат на проведената научно-изследователска работа в станцията е установено, че почвено-климатичните условия на Варненски район са подходящи за отглеждане на белите винени сортове.

Продукция и услуги, които се предлагат

Експерименталната база по лозарство разполага с колекция от 105 селекционирани в България и интродуцирани лозови сортове и хибриди, от които 89 десертни и 16 винени.

Произвежда и предлага грозде от бели и червени винени и десертни, семенни и безсеменни сортове с различен срок на зреене: „Шардоне”, „Варненски мискет”, „Димят”, „Мискет Отонел”, „Совиньон блан”, „Супер ран Болгар”, „Черна перла”, „Мир”, „Брестовица”, „Приста”, „Русалка”, „Дунав” и др.

Експерименталната винарска изба произвежда и предлага качествени бели трапезни вина с подчертан сортов аромат и хармоничен вкус: „Шардоне”, „Совиньон блан”, „Траминер”, „Мискет Отонел”, „Варненски мискет” и „Димят”.

През годините от своето създаване, вината са спечелили на международни конкурси

32 златни и 36 сребърни медала.

В ОСЛВ във Варна ДП се осъществява затворен цикъл на производство – от суровината грозде до крайния продукт – виното.

По-важни научни проекти

Научно-изследователските задачи, които разработва научният колектив на ОСЛВ във Варна са включени в тематичния план на ИЛВ в Плевен и са съсредоточени върху агробиологичното и технологичното проучване на нови и интродуцирани сортове, клонове и хибриди десертно и винено грозде с цел обогатяване и обновяване на гроздопроизводството и винопроизводството във Варненски район.

Научните и научно приложните приноси на ОСЛВ във Варна са:

  • Изясняване влиянието на системите за поддържане на почвената повърхност в лозята на Северното Черноморие върху вегетацията на лозата и структурата на почвата.
  • Вписване в Националната сортова листа на интродуцирания сорт винено грозде „Палава”.

Препоръки за включване в производството:

  • С цел обогатяване и разнообразяване на сортовата структура на десертното гроздопроизводство на Варненски район и задоволяване потребностите на пазара на сортовете „Мискет янтърен”, „Русенско без семе”, „Вита”, „Таиров” и „Русенско едро”;
  • За обогатяване и разнообразяване асортимента на произвежданите бели вина във Варненски район на новосъздадените сортове „Мискет Сунгурларски”, „Дружба”, „Черноморски еликсир”, „Черноморски брилянт”, „Бисер” и на интродуцираните сортове „Палава”, „Кернер”, „Тарант”, „Бургуно биле” и „Ролан седе”.
  • Препоръки за лозарството за използването на препарати за растителна защита с цел избягване негативното влияние върху качеството на произвежданите вина.
  • Усъвършенстване технологията за производство на бели трапезни вина.

 

Антикорупция

Изпращайте сигналите с повече данни, а по възможност и доказателства за откритите нередности. Анонимността е гарантирана!