Меню

Опитна Станция по Бубарство и Земеделие – Враца

Адрес: 3000 Враца, ул. „Мито Орозов“ 24
Тел.: +359 92 642 221 / 0888 479 438
Факс: + 359 92 645 154
е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Website: www.ses-vratza.bacsa-silk.org

 

Основни направления на научните изследвания

Опитната станция по бубарство и земеделие е създадена от Окръжната постоянна комисия във Враца през 1896 г. със задачи проучване на модерни методи за производство на пашкули и запознаване на населението с тях, изпитване и разпространение на жълтопашкулните породи буби и упражняване на контрол на внасяното от чужбина бубено семе по отношение на болестта пебрина. От 1906 г. преминава към Министерството на земеделието, горите и държавните имоти като Опитна и контролна станция по бубарство. Като държавно научно учреждение тя разширява дейността си. С промените в закона за Селскостопанска академия, влезли в сила през 2008 г. станцията е преобразувана като самостоятелно юридическо лице – Опитна станция по бубарство и земеделие, държавно предприятие към ССА.
ОСБЗ – Враца понастоящем е единствената в България, тясно специализирана в бубарството и копринарството. ОСБЗ провежда научноизследователска работа във всички по-важни области на бубарството, организира курсове за обучение по бубарство, съхранява най-големия бубарски генофонд в Европейския съюз, включващ 140 сорта черница и 200 породи копринена буба, подготвя програми, стратегии, проекти по всички въпроси на съвременното бубарство.

Продукция и услуги, които се предлагат

Станцията произвежда висококачествено елитно и хибридно бубено семе, черничеви резници и фиданки от високопродуктивни сортове, черничево брашно, черничев чай, изкуствена храна за целогодишно отглеждане на бубите, перфорирана хартия за почистване на постелята и картонени храсти „японски” тип, осигуряващи производството на над 90% пашкули първо качество.

Тя предлага следните продукти и изделия от 100 % естествена коприна: бели копринени пашкули, сурова коприна, подходяща за по-нататъшна преработка с цел тъкане или плетене, копринена прежда, подходяща за плетене или тъкане, ръчно и машинно плетени копринени дамски блузи, жилетки, шалове, миля и др., както и бебешки дрешки от коприна в смес с вълна или памук.

 

По-важни научни проекти

  • „Система за съхранение на националния генофонд, усъвършенстване на развъжданите популации и създаване на нови високопродуктивни породи и хибриди на копринената пеперуда (Bombyx mori L.)”
  • „Нови методи за селекция и развъждане на копринената пеперуда (Bombyx mori L.) по отношение повишаване продуктивността на коприна”
  • „Методи за селекция на генетично маркирани по пол породи и хибриди и регулация на пола при черничевата копринена пеперуда, Bombyx mori L.”
  • „Селекция и изпитване на нови породи буби и сортове черници”

 

 

Антикорупция

Изпращайте сигналите с повече данни, а по възможност и доказателства за откритите нередности. Анонимността е гарантирана!