Меню

Институт по Розата и Етеричномаслените Култури – Кюстендил

Адрес: 6100 Казанлък, бул. „Освобождение” 49
Тел.: +359 431 620 39
Факс: +359 431 620 83
е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Website: www.iremk.net

 

Основни направления на научните изследвания

Институтът по розата и етеричномаслените култури (ИРЕМК) е разположен в сърцето на Розовата долина на България – град Казанлък. Основан е през 1907 г.Тогава е била създадена Опитна станция по розата, която 60 години по-късно прераства в институт. Началото на научноизследователската работа с розата и останалите етеричномаслени култури в България поставя видния български учен К. Малков.

ИРЕМК е в системата на ССА и е основен център за научноизследователска, приложна, обслужваща и спомагателна дейност в областта на ароматните и медицински култури в България. Разполата с изследователска лаборатория за анализи на суровини, масла и други продукти от етеричномаслени и лекарствени култури (ЕМЛК), експерименталнопроизводствена база, която включва 100 хектара опитно поле, промишлена и лабораторна инсталации за производство на етерични масла.

 

Основна дейност:

 • Интродукция, селекция и размножаване на ЕМЛК с приоритет маслодайна роза, лавандула, мента, шипка, резене, салвия, кориандър, лайка, маточина, силибум;
 • Създаване и поддържане на генофонд от 216 вида, представени от 547 образци, от тях 161 сорта ЕМЛК;
 • Проучвания в областта на агротехниката и растителната защита;
 • Проучвания в областта на технология на преработка на етеричномаслени суровини и приложение на получените продукти;
 • Технологии, технологични инструкции, технологични карти за създаване и отглеждане на насаждения от ЕМЛК;
 • Технологии за производство на стандартен посевен и посадъчен материал;
 • Диагностика на болести и неприятели и борба с тях, интегрирана система за борба с плевелите;
 • Анализи на почви и определяне норми на торене;
 • Системи за напояване, анализ на почвена влага и определяне на поливните и напоителни норми;
 • Изпитвателна лаборатория за анализи и издаване на сертификати за масла, растителни екстракти, семена, козметика, лекарствени средства;
 • Производство на суперелитен и елитен посевен и посадъчен материал;
 • Производство на етерични масла и растителни екстракти;
 • Производство на натурална и лечебна козметика;
 • Производство на парфюми.

Продукция и услуги, които се предлагат

През 2013 г. са получени 8 сертификата за нови сортове растения: Казанлъшка маслодайна роза сорт “Янина”, Казанлъшка маслодайна роза сорт “Елейна”, Декоративна роза сорт “Айко”, Маслодайна роза сорт “Нешка”, Хизоп сорт “Изабел”, Хризантема сорт “Ивелина”, Мента сорт “Идеалс”, № 11028 от 29.11.2013 г. – Монарда сорт “Мина”.

Сортоподдържане и семепроизводство. ИРЕМК е основен за България производител на висококачествен суперелитен и елитен посевен и посадъчен материал от етеричномаслени и лечебни култури.

Разработки на технологии за отглеждане на ЕМЛК.

Създадени са няколко парфюма и други козметични форми: „Academy”, „Царица на розите”, „Долината на тракийските царе”, „Тютюн и рози”, Хидратантен гел „Роза” и „Лавандула”, билков крем „Бяла роза”, масажни масла, билков чай с различно действие и др.

Лаборатория по технически и качествен контрол. Извършва изпитвания на растителни суровини, етерични масла, козметични средства, лекарствени препарати, почви. В лабораторията се извършват следните анализи: фитохимичен анализ на семена, растителни суровини, екстракти; газхроматографски и физикохимичен анализ на етерични масла; агрохимичен и агрофизичен анализ на почви.

Производствено експериментална база. Опитно поле.

В производствената дейност на ИРЕМК широко е застъпено разсадопроизводството и производството на семена от ЕМЛК.

В ИРЕМК има промишлена инсталация за производство на етерични масла, в която се преработват суровини от маслодайна роза и лавандула за получаване на етерични масла, розова вода и други.

 

По важни научни проекти

През 2013 г. ИРЕМК разработва два проекта, финансирани от ССА:

 • Интродукция, селекция и сортоподдържане на ароматни и медицински растения. Съвременни подходи в технологиите на отглеждане, размножаване и преработка, адаптирани към климатичните промени. Приложение на суровините във фармацията и козметиката.
 • Фитопродукти на база суровини от ИРЕМК.

Проектите са изцяло насочени към бизнеса и третират много въпроси, свързани с проучване на съвременни технологии в отглеждането на ароматни и медицински култури, в т.ч. изпитване на интегрирани системи за растителна защита, приложение на био торове, определяне оптимални варианти на напояване, селекция на по-ефективни сортове, въвеждане в култура на местни и чужди видове и сортове ЕМЛК; култивиране на високопродуктивни образци по отношение на добив суровина, съдържание на БАВ и ЕМ, с интересни и специфични аромати, адаптирани към нашите почвено-климатични условия и др. Изследват се възможностите за включване на част от суровините във фитопродукти.

 

Антикорупция

Изпращайте сигналите с повече данни, а по възможност и доказателства за откритите нередности. Анонимността е гарантирана!